8 december 2010

Shismaref verdrinkt


(foto Dana Lixenberg)

Shismaref in het verre noordwesten van Alaska ligt op een eiland dat door de stijgende zeespiegel overspoeld dreigt te raken. Er zijn al huizen door het water opgeslokt en de Inupiaq gemeenschap moet kiezen waar ze haar toevlucht zoekt. Ze zijn te beschouwen als de eerste klimaatvluchtelingen.

Shismaref is drooggelegd, de zeshonderd bewoners vrezen te prooi te vallen aan alcohol en andere verslavingen bij verhuizing naar het vasteland. Ze willen graag hun cultuur bewaren en dat zou het beste kunnen als ze een nieuwe gemeenschap mogen opbouwen, maar dat is de duurste optie.

Regisseur Jan Louter las in 2005 in een Franse krant over het verdwijnen van het eiland. Hij besloot dat dit drama niet onopgemerkt mocht blijven en maakte de documentaire 'The last days of Shismaref'. Hij bood fotograaf Dana Lixenberg de kans een aantal keren mee te gaan en de gemeenschap te fotograferen. Op de website komen foto's, documentaire, informatie en het laatste nieuws samen.

Dana was afgelopen maand in Parijs bij Photo Off, de boekenbeurs. Ze signeerde haar boek, dat ik nu lees. Hoewel ze voornamelijk portretten maakte, valt uit haar foto's meer op te maken over het isolement van deze groep Eskimo's, hun cultuur en het landschap. Een bijzonder project, dat tot voorbeeld strekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten