14 december 2010

Engelsen in Frankrijk

(foto Rip Hopkins)

Een van de eerste exposanten die ons opviel tijdens Paris Photo 2010 was Rip Hopkins. Ik vond hem deze week terug in de catalogus. Zelf een Brit die tegenwoordig woont en werkt in Frankrijk, fotografeerde hij Engelsen die in de Dordogne leven. Zo onderzocht hij zijn eigen wortels en probeerde ook die van anderen bloot te leggen. Dit resulteerde in het boek 'Another country', waar deze foto uit afkomstig is.

De foto's hebben allemaal een wat sprookjesachtige sfeer. De geportretteerden poseren op een bijzondere - soms provocerende - manier en met al hun huisdieren. Vooral honden. Doordat de hele scène wordt uitgelicht en het geheel geënsceneerd aandoet, kijk je een tweede keer om te ontdekken wat werkelijk is en wat gespeeld.

Het is het eerste boek dat volledig gewijd is aan Britten in Frankrijk, aldus het bijbehorende persbericht. 'The photographs reveal aspects of British identity which is embedded within a culture of imagination and relates intimately to all the arts.' Daar heb je het al. De beelden overstijgen in elk geval de documentaire fotografie.

'Another country' bevat 128 pagina's, met in totaal 69 kleurenfoto's. De hard cover print met bijdragen van Pauline de La Boulaye en Antony Mair is uitgegeven door Filigranes Éditions en is via internet te bestellen voor €35.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten