12 september 2011

Kleur


(foto Walburgis Meijers)

Tijdens de Noorderlicht Fotomanifestatie zijn op allerlei plekken in Groningen exposities te zien met fotografie als uitgangspunt. Sommige van deze satellietlocaties tonen documentair werk, andere kunst met fotografie als bestanddeel. In elk geval komen hier heel andere thema's en onderwerpen aan de orde dan op de hoofdexpositie.

Walburgis Meijers noemt zichzelf kunstenaar, geen fotograaf. Ze behoort tot de categorie die fotografie gebruikt als materiaal voor haar kleurrijke composities. Ondertitel bij haar expositie in de Wallstreet Studio (Muurstraat 8b, aan de Boteringeplaats) is dan ook 'uit de camera van Walburgis'.

Spiegelingen en glas spelen een hoofdrol. Haar basismateriaal is waarschijnlijk al kleurrijk, en de beelden doen vermoeden dat zij daar nog een schepje bovenop doet. Een deel van het werk sprak me daarom niet aan. Over the top en bijna kitsch.

De uitnodiging toont echter een beeld dat van dit extreem kleurige patroon afwijkt. Het is wat raadselachtiger en roept vragen op over het gefotografeerde (maanlandschap? verregende poster? roestig oppervlak?). En zo hangen er nog een paar voorbeelden van mijns inziens meer geslaagde, want meer gelaagde beelden. Door letterlijk meer diepte krijgen ze meer diepgang. Met enkele andere toeschouwers was ik benieuwd hoe deze foto's er in een veel grotere dan de getoonde (stoeptegel)maat uit zouden zien.

t/m 9 okt, wo/vr/za 14-17 u; eerste zo v.d. maand 13-17 u

Geen opmerkingen:

Een reactie posten