11 september 2011

Document

(foto Jantine van der Knaap)

Wat is het mooi dat er mensen zijn met geduld. Geduld om jaren een zelfde onderwerp te fotograferen, geduld om foto's op te sparen tot er een serie is gegroeid.

Jantine van der Knaap uit Dronryp mag met recht gerekend worden tot de groep mensen van de lange adem. Veertig jaar geleden kwam ze hier wonen, aan de Keimptilsterdijk. Voor een workshop aan de Fotoacademie in Amsterdam zocht ze een onderwerp. Ze nam een foto van een buurman op een oude fiets, die haar passeerde. En daarmee werd een project geboren dat twaalf jaar duurde.

In die tijd fotografeerde ze al haar buren op de Keimptilsterdyk in Dronryp, van alle vijftien woningen aan dit doodlopende weggetje. Omdat ze het zo lang volhield zie je dat kinderen opgroeien, dat het boerenleven 'verpaardt' en dat er zo nu en dan iemand sterft. Veranderingen die typerend zijn voor een veel groter gebied dan dit stukje Dronryp. Maar je ziet ook dat er dingen hetzelfde blijven zoals het plezier bij het hooien, het gezin aan tafel, en de geboorte van nieuw leven: lammetjes en kalfjes.

Van der Knaap exposeert in een schuur van de broers Johannes en Robijn. Ondanks dat ze veel tijd nam voor het maken van haar werk, had ze niet veel tijd voor het samenstellen van de expositie. Het is een beetje een 'werk in uitvoering', want ze wil eigenlijk iedereen van het streekje laten zien. Maar iedereen tevreden houden èn je beste foto's laten zien, dat gaat niet altijd samen. Als ze deze foto's elders, aan een ander (breder) publiek zou tonen dan kwam ze waarschijnlijk tot een andere samenstelling. Keuze heeft ze in elk geval genoeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten