19 oktober 2010

Achterkant














(foto Pete Souza)

Hij is de meest bevoorrechte fotograaf ter wereld, vindt officiële Whitehouse photographer Pete Souza. Al is het 'a grind', slopend, het volgen van de machtigste man op aarde, Barack Obama. De president van de Verenigde Staten noemt Souza een vriend, omdat hij met familietripjes meegaat, het vertrouwen geniet en intieme momenten mag delen. Maar de fotograaf zelf ziet hun relatie meer zakelijk. 'It's all about access and trust.'

National Geographic maakte een reportage over Souza. Die rent uit een van de limousines in een stoet naar de auto die Obama vervoert, hij loopt achter hem aan door de gangen van het Witte Huis. Hij zit onder het spreekgestoelte bij speeches en wandelt door de tuin op Capitol Hill met drie camera's om zijn nek. Vanwege zijn werk ziet hij zijn onderwerp veel van achteren.

Maar juist op de momenten dat er nauwelijks of geen anderen in de buurt zijn, als hij echt de andere kant van de president kan laten zien, kan hij ook voor hem staan. En dan wordt het boeiend, nog boeiender. Want Souza is niet alleen 'lucky' omdat hij erbij mag zijn, hij weet ook nog eens allerlei belangrijke en minder wereldschokkende gebeurtenissen prachtig vast te leggen. Zo kiekte hij dochter Sasha die haar werkende vader van achter een sofa besluipt. En Obama die in een partijtje basketball een schot van de ex-speler en nu adviseur Reggie Love blokt. 'Die is op presidentieel verzoek langer dan gebruikelijk blijven hangen in de Westwing', geeft de president zelf toe.

Elke week produceert Souza met zijn team - waarin ook Susan Appleton, die vooral de first lady volgt - zo'n acht- tot twaalfduizend foto's. Daarvan is 5 procent 'handshakes', foto's die vooral belangrijk zijn voor degenen die Obama's hand schudden. 'Die moeten altijd goed belicht en scherp zijn', vertelt Souza in de documentaire die 12 oktober te zien was bij het programma Koppen XL op de Belgische televisie. Ik zag de uitzending via www.ooitgemist.be.

Beeldredacteur Alice Garbiner selecteert de twintig- tot tachtigduizend foto's per maand. Zij zet een selectie op de website van de National Archives. Het Witte Huis gebruikt geschikte beelden en uiteindelijk is alles bestemd voor de geschiedschrijving. Souza zegt: 'Ik heb deze baan alleen aangenomen vanwege die laatste drie dagen', de dagen dat de Senaat stemt over de hervormingen in de gezondheidszorg: historische momenten. De wet wordt aangenomen met 220 voor en 212 stemmen tegen. Obama wint.












(foto Pete Souza)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten