29 september 2010

Warzone



















Warzone is een van de hoofdexposities van fotomanifestatie Noorderlicht 2010. Op initiatief van de gelijknamige stichting samengesteld, nu ook met een kloek boek. De presentatie was afgelopen zaterdag, met een debat tussen voormalig oorlogsfotograaf Jeroen Kramer, Jaus Müller (Afghanistan-correspondent van NRC Handelsblad), Désirée Verweij (hoogleraar militaire ethiek aan de Nederlandse Defensie Academie) en Hans Achterhuis (emeritus hoogleraar filosofie).

Hans Achterhuis leidde het gesprek in met hoofdpunten uit zijn bijdrage aan het boek Warzone, the battlefield of peacekeeping. Oorlog of conflict is zo oud als de mensheid. Van nature innerlijke remmingen weerhouden de mens ervan zijn medemens te doden, maar door alcoholgebruik, dwang of zelfs een zeker 'spelelement' kan deze remming wegvallen.

Achterhuis constateert dat zonder deze institutionele en mentale drempels de mensheid een soort glijbaan naar steeds meer geweld creëert. 'In veel gebieden van onze huidige wereld bevinden wij ons helaas al lange tijd op deze glijbaan', luidde zijn verdrietige conclusie.

Onder leiding van Erik Akkermans sprak het viertal vervolgens over de rechtvaardiging van oorlog en de manier waarop we over oorlog worden ingelicht (middels fotografie). Achterhuis: 'Eigenlijk was het enige voorbeeld van 'gerechtvaardigd' de Tweede Wereldoorlog.' In andere gevallen was de strijd wel te begrijpen, maar nog niet te rechtvaardigen.

De conclusie van Jeroen Kramer - die uit persoonlijke motieven de oorlogsfotografie afzwoer - werd in elk geval gevoelsmatig door iedereen onderschreven, en door de fotografie in Warzone onderstreept: 'Oorlog is shit.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten