20 september 2012

Vloeibaar land(foto Rena Effendi)

Dankzij de industrialisatie tijdens de sovjetperiode en de vervuilende olie-industrie kent Azerbeidzjan een aantal van de sterkst vervuilde gebieden ter wereld. Op het schiereiland Absheron, dat zich uitstrekt in de Kaspische Zee, ademt de grond giftige dampen, terwijl olie naar het oppervlak sijpelt en de grond vloeibaar maakt.

Rena Effendi bedacht de serie 'Liquid land' ('Vloeibaar landschap') met haar vader, een dissidente entomoloog die 90.000 vlinders uit de Sovjet-Unie wist te vergaren. Beelden van de dode maar kleurrijke wezens combineerde Effendi met die van het vervuilde land van Absheron. Op een manier die haast cru is combineren de kleuren en vlekken van deze oliepoel in het dorp Balakhani (Baku) de vervuilde grond met die van de bijna uitgestorven Pararge adrastoides Bienert.

'Liquid land' is te zien in Museum Belvédère als onderdeel van het hoofdstuk 'Safe haven'. Dat is weer een van de zes hoofdstukken van fotomanifestatie Noorderlicht, waarvan er vier te zien zijn in Oranjewoud. De andere twee zijn te zien in Museum Dr8888 in Drachten en in Museum Willem van Haren in Heerenveen.

Deze tekst verscheen eerder deze week in de Leeuwarder Courant, die elke dinsdag een foto uit de hoofdtentoonstelling uitlicht en op vrijdag een van de satellietexpositie recenseert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten