28 september 2012

Verdwaald(foto Chaosheng Lu)

Mensen zijn slechts passanten op deze wereld. Ze zoeken een eigen plek, maar zijn meestal richtingloos, zegt Chaosheng Lu. Hij vereenzelvigt zich met de uitspraak 'als een vlieg achter een raam kan ik de toekomst zien, maar ik kan de weg naar buiten niet vinden'. De verwarring die hij voelt vertaalt hij in onscherpe pinhole-foto's, die onder de titel 'The lost way' zijn te zien bij Noorderlicht 2012.

Grijs domineert in het werk van Chaosheng Lu. En regen. Het gevoel opgesloten te zitten, van zoeken en verdwaald zijn spreekt er sterk uit. Neerslachtig met een zekere schoonheid.

Chaosheng Lu maakt deel uit van een groepje Chinese fotografen wiens werk is samengebracht door curator Alfred Dong. Hij bood de expositie 'The harmony between man and heaven' als geheel aan bij de curator van Noorderlicht, Wim Melis. Die vond het geheel zo interessant dat hij het overnam en als 'appendix' toevoegde aan de hoofdexpositie 'Terra cognita'.

De Chinese landschapsfotografie is sterk beïnvloed door de traditionele landschapskunst van het land, met iconische composities en nadruk op de harmonie tussen mens en natuur. Dong laat - in de Blokhuispoort in Leeuwarden - werk van fotografen zien die juist worstelen met dat idee van harmonie. Behalve Chaosheng Lu hangen er ook foto's van Hongxun Gao, Peiquan Wang, Weixing Fu en Weixing Zhang.

De Blokhuispoort is geopend maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur, en zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten