2 februari 2011

Heroin
(foto Antoinette de Jong)

Fotograaf Robert Knoth en zijn vrouw - journaliste Antoinette de Jong - werken aan een soort 'magnum opus' over het spoor van de heroïne. Van Afghanistan volgen ze teelt van papavers, de handel door het Midden-Oosten, Oost-Europa en de gevolgen van het drugsgebruik. Zo mooi als de papavers bloeien, zo lelijk eindigt dit verhaal.

Oorlog, armoede, hiv-besmetting, ziekte en dood. Heroïne brengt weinig goeds. Twintig jaar werkt Knoth als fotojournalist en veel ellende maakte hij van dichtbij mee. Toen hij een aantal jaren geleden begon aan zijn 'Poppy - Trails of afghan heroin' vielen verschillende puzzelstukjes op hun plek.

Eerder versloeg hij de oorlog in Kosovo, op de Balkan en drugsproblemen in Londen. Overal speelde heroïne een rol, al dan niet op de achtergrond. Hij bekeek zijn eigen materiaal nog eens met andere ogen en maakte een nieuwe keuze aan beelden. Tijdens de masterclass bij Noorderlicht (28 januari) liet hij een dummy zien van zijn boek in wording.

Enkele cursisten merkten op dat de foto's niet met dit doel zijn gemaakt en vroegen zich af of Knoth ze nu wel voor dit doel mocht gebruiken. Een interessante discussie. Maar als de conflicten of gebeurtenissen aantoonbaar met heroïne te maken hebben, lijkt het me geen probleem. Zo lang de begeleidende teksten maar niets aan duidelijkheid te wensen overlaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten