11 februari 2011

Prijzenregen


(foto Joost van den Broek)

World Press Photo maakte vandaag zijn winnaar bekend. De Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber kreeg de hoogste eer met haar portret van Bibi Aisha, een vrouw die werd gestraft met verminking omdat ze haar man ontvluchtte (Afghanistan). Als achttienjarige zocht ze haar toevlucht bij haar eigen familie, omdat haar man gewelddadig zou zijn. Op een nacht kwamen de Taliban om 'recht te spreken'. Haar zwager hield haar vast terwijl haar man haar oren en neus afsneed.

'She was abandoned', beschrijft WPP op zijn site. Hulpverleners en Amerikaanse militairen ontfermden zich over haar en brachten haar onder in een vluchtelingenkamp. Van hieruit is ze meegenomen naar de Verenigde Staten waar ze therapie kreeg en haar gezicht met plastische chirurgie enigszins is hersteld. Biebers portret roept associaties op met dat icoon van een Afghaans meisje, geportretteerd door Steve McCurry (voor National Geographic).

Waar dát meisje opviel door de volwassen blik in haar groene ogen, is het portret van Bieber confronterend omdat het gezicht van Bibi vrijwel ongeschonden is, op haar neus na. In plaats van een neus gaapt hier een - weliswaar netjes afgewerkt - gat. De kijker zoekt eerst haar blik, een automatisme, en is dan pas geconfronteerd met het onrecht en de eigen (voor)oordelen.

Onder de winnaars in de verschillende categorieën ook enkele Nederlanders. In de categorie dagelijks leven wint Martin Roemers met zijn verhaal 'Metropolis'. Joost van den Broek kreeg voor de coverfoto van zijn onlangs verschenen boek 'Portret' de tweede prijs in de categorie portret. Chris Keulen verdient zijn derde prijs in de categorie sport met een serie over de Tour van Eritrea.

En daar bleef het vandaag niet bij. Bij de winnaars van de FNAC Grants for original Photography helping support photojournalism is Jan Banning in de prijzen gevallen met zijn project in Oeganda (mei 2010).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten