8 februari 2011

Tegenpool - tegenvaller

Voor een recensie boog ik me over het boekje Tegenpool (Atlas, Amsterdam; 60 blz, €18,95) van Sascha de Boer en Raymond Rutting. Beginnende fotografen biedt het wel wat handige tips. In extreme poolomstandigheden is tegenlicht door middel van een flits 'een must' vindt Rutting, bijvoorbeeld om een badende man in de damp van de vulkanische ondergrond uit te lichten.

Hoewel hij opdracht van de Volkskrant had het opkomend toerisme op de Zuidpool vast te leggen, zien we in het boekje vooral foto's van pinguïns. Het lijkt wel of de paar toeristen in beeld onherkenbaar moesten blijven, net als de bemanning van het schip waarmee ze op pad zijn. De gezichten zijn afgewend, in de schaduw of verstopt achter een arm.

Sacha de Boer wisselt meer, maar zonder duidelijke lijn. Toen zij op de Noordpool was, woedde er een flinke sneeuwstorm. Sommige foto's hebben daarom waarschijnlijk geen horizon. Mannen in bontpakken staan in een compleet wit decor, zonder enige doortekening.

Verder toeristisch aandoende beelden van huizen, honden, één interieur, een paar portretten en (iets te veel) iglo. Het lijkt of beide fotografen een selectie maakten zonder na te denken over een beeldverhaal. Dan zijn er betere producties op de markt, zoals 'The last days of Shismaref' van Dana Lixenberg of 'Nomad' van Jeroen Toirkens dat binnenkort verschijnt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten