22 maart 2012

Afrikaner bloed

(foto Ilvy Njiokiktjien)

Het project ‘Afrikaner bloed’ van fotojournaliste Ilvy Njiokiktjien en journaliste Elles van Gelder heeft opnieuw een prijs gewonnen, de World Press Photo Multimedia Contest dit keer. De reportage gaat over een kamp voor blanke Afrikaner jongens, die zich leren verzetten tegen de regenboognatie van Nelson Mandela.

Eerder wonnen Ilvy en Elles de eerste prijs in de internationale fotowedstrijd Picture of the Year international (POYi), de tweede prijs bij World Press Photo en de Canon Prijs (voor multimedia, Zilveren Camera). Ilvy won vorig jaar bovendien met de serie de Franse Canon Female Photojournalist Award 2011. Een echt succesnummer dus, en terecht.

De reportage laat de jongens zien en horen als ze het kamp in komen. Ze zijn dan nog jong en onschuldig, willen een 'man' worden. Na hun training in de uniformen van de vroegere Boeren, en indoctrinatie door een zelfbenoemde 'kolonel' zijn ze helemaal omgeturnd. Een indringend verslag zonder commentaar, met mooie combinatie van bewegend en stilstaand beeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten