5 januari 2011

Vooruitlopen(foto Michael Wolf)

Observatorium - de jaarlijkse fotobijlage van de Volkskrant - leek dit jaar vooruit te lopen op Noorderlicht 2011. De bijlage had dit jaar als thema 'de stad', ook het thema van het tweede deel van de dubbeltentoonstelling van de fotomanifestatie. De Volkskrant opende Observatorium met deze foto van Michael Wolf. Hij kwam verderop nog terug met foto's van slapende mensen in de metro van Tokio.

Wolf vind ik iemand die op Nooderlicht niet mag ontbreken. Al zijn series gaan over de stad; over de overweldigende architectuur of juist de eenvormigheid en het ritme daarvan. Of over de mensen die in de verdrukking lijken te komen, zoals de slapende mensen in de metro van Tokio.

De Volkskrant liet afwisselend moderne en oudere series zien. Zo was er een mooi verhaal over Bruce Davidson die in de jaren zestig straatfoto's maakte in Amerika. Dat tegenover beelden van een Amerikaanse stad in recessie, Detroit, gemaakt door Daniel Rosenthal. Een bewaarnummer dus, al was het maar om straks in september te kijken welke keuzes in Groningen zijn gemaakt met hetzelfde thema.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten