24 januari 2011

Krant wint


(Rob Hornstra/Arnold van Bruggen)

Voorafgaand aan de prijsuitreiking hadden Zilveren Camera en MediaStorm een seminar georganiseerd. Voor de pauze kwamen de drie genomineerden voor de Canon multimediaprijs aan het woord. Zij vertelden kort iets over hun project, waarna twee juryleden van deze prijs hun commentaar gaven. Vervolgens liet Erik Maierson (MediaStorm) zich erover uit.

De drie kandidaten waren Rob Hornstra met zijn krant die (van twee exemplaren) valt uit te vouwen tot een expositie van 6 bij 1 meter; Mike Roelofs met zijn boek over Roma in Roemenië, waar een expositie met lichtbeelden en bewegend beeld bij hoorde en Daimon Xanthopoulos die slachtoffers van de financiële crisis in Detroit fotografeerde en aan het woord liet.

De winnaar werd pas later bekend: Rob Hornstra. Het andere werk was waarschijnlijk net iets te veel 'fotograaf die ook filmt' of 'fotograaf die ook geluid gebruikt'. Het werk van Hornstra en zijn compagnon Arnold van Bruggen was uitstekend doordacht en bovendien maakt het deel uit van een groot project (het Sochi-project) dat meer dan dat is: website, artikelen, boeken, foto's, films e.d.

Wel leuk is dat ik al in juli het nodige over deze krant had gehoord, over de worsteling om tekst en beeld bij elkaar te krijgen. Bijschriften bij de ene foto staan soms naast een ander (stuk) beeld en moeten daar ook bij passen. Maar daar zijn de heren - met hun vormgevers - goed in geslaagd. Er volgen vast anderen, die dit voorbeeld zullen gebruiken, nu het eenmaal is uitgedacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten