22 januari 2011

Wolf(foto Dirk Wolf)

Uit de acht kandidaten is Dirk Wolf gekozen tot de gelukkige winnaar van de Lex van Rossen Award 2011. Met foto's van de Belgische band Triggerfinger wist hij deze prijs - genoemd naar de bekende popfotograaf Lex van Rossen - in de wacht te slepen. De fotograaf reisde met de muzikanten naar Los Angeles, voor opnames van hun recent verschenen derde album. Niet alleen zijn het een soort zonovergoten reisfoto's met veel verzadigde kleuren, maar ook geven ze een indruk van het leven van een band. Een reportage met een begin en eind: arriveren, beetje spelen, rondhangen in de zon en weer terug. Als je dit ziet, wil je ook in een band.

Op de openingsavond van de expositie raakte ik aan de praat met een oudere man. Hij liep er met zijn vrouw en bekeek alle inzendingen. 'Bent u ook fotograaf', vroeg ik hem. 'Nee, de vader van één', antwoordde hij trots. We verbaasden ons er gezamenlijk over dat er steeds minder foto's van artiesten op een podium te zien zijn in de popfotografie en juist meer reportage-achtige beelden. Meestal zelfs zonder instrumenten. Alsof ze een vanzelfsprekende bekendheid hebben, of dat die er misschien niet meer zo toe doet.

Hij bleek de vader van Dirk Wolf, die een dag later tot winnaar werd uitgroepen. Was hij gewoon trots op de resultaten die te zien waren, of wist hij dat die avond soms al?

De foto’s van Dirk Wolf en de andere zeven genomineerden zijn t/m 27 februari 2011 te zien in de Popview 2011 expositie in de Noorderlicht Fotogalerie. Popview vormt een vaste combinatie met het festival Eurosonic Noorderslag. Naast Wolf bevat de tentoonstelling werk van Antonio Campanella (IT), Marjolein Hoornaert (BE), Ben Meadows (UK), Agata Pietron (PL), Francisco Reina (ES), Tim C. Rochels (DE) en Rob Walbers (BE).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten