23 oktober 2015

Tussengebied


(foto's Norma van der Horst)

Deze week werkte ik weer mee aan een leuke aflevering van het programma puurnoord van Podium tv. Presentatrice Annette Timmer had deze keer dirigent Rintje te Wies en Kees van Twist uitgenodigd.

Te Wies was te gast om iets te vertellen over het jubilerende Roder Jongenskoor, dat in 1985 werd opgericht door Bouwe Dijkstra. Te Wies behartigt ook de belangen van de Roden Girl Choristers, dat sinds 2000 bestaat. Twee jubilea die leiden tot een feestelijk concert in de Martinikerk in Groningen op 31 oktober.

Met Van Twist sprak Timmer over zijn samenwerking met Jan Abrahamse (die in 2013 overleed) en hun streven naar een waddenbreed festival - Waddenzomer - om de schoonheid van het gebied te vieren. Zaterdag 6 november wordt de Jan Abrahamse-lezing gehouden in het Drents Museum in Assen. En ter nagedachtenis aan zijn inzet voor het behoud van de Waddenzee werd op 22 oktober de sculptuur In evenwicht van Arik Visser onthuld.

Als vaste maandgast zat ik tussen beide heren en in aansluiting op de Jan Abrahamse-lezing hadden we besloten dat ik het fotoboek Tussengebied van Norma van der Horst zou bespreken, omdat dit de schoonheid van het wad viert. Van der Horst fotografeerde het Groninger gedeelte van het wad, van Zoutkamp tot Nieuw-Statenzijl en deed dat in twaalf maanden. Ze streefde ernaar ook steeds op een ander tijdstip te fotograferen, maar dat viel in de praktijk niet mee.

De verschillen in lichtomstandigheden vielen bovendien een beetje weg door de zelfgemaakte 'filters' die ze voor haar foto's gebruikt. Deze geven de beelden wel een doorgaans warme gloed en een beperkt aantal tinten, waardoor ze goed bij elkaar passen als serie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten