13 oktober 2015

Er valt licht door de ramen...
Afgelopen zondag reed ik met Jan vanuit Haaksbergen terug naar het Noorden. Onderweg wilden we wandelen, ergens in de buurt van Zwolle hadden we van tevoren bedacht. Net voorbij Wijhe - we reden binnendoor - stond een bordje dat ons wees op Kasteel het Nijenhuis. Jan had de afslag al genomen, voor ik hem erop kon wijzen. Twee zielen, een gedachte.

Kasteel het Nijenhuis dateert uit 1382 en is tot 1934 generaties lang in familiebezit gebleven. Dirk Hannema, oud-directeur van museum Boijmans Van Beuningen en fervent kunstverzamelaar, overtuigt de provincie Overijssel ervan het te restaureren. Hij geeft het kasteel zijn museale functie, met zijn eigen verzameling als uitgangspunt. Als dank mag deze grondlegger van Museum de Fundatie (ook Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle) het Nijenhuis bewonen van 1958 tot zijn dood in 1984.

In 2003 is het kasteel onder leiding van architect Gunnar Daan grondig verbouwd en gerenoveerd. Het is sinds 2004 volledig toegankelijk voor publiek. Drie jaar geleden is rond de havezate een beeldentuin geopend met zo'n tachtig beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee (Scheveningen) en de provincie Overijssel. Ze worden getoond op 4,5 hectare siertuin, grasvelden en bosgebied.

Wij maakten van de gelegenheid en het mooie weer gebruik van onze museumjaarkaart. Konden we meteen foto's en ander werk van Jan Cremer bekijken, die in het kasteel hingen. Hoewel er veel mooie beelden te zien waren, vond ik fotografisch het licht door de ramen en rolgordijnen het meest intrigerend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten