20 oktober 2014

Permanente tentenkampen


(foto Withit Chanthamarit)

Tot en met 26 oktober is op verschillende plaatsen in Leeuwarden de Fotomanifestatie Noorderlicht te bekijken. Voor de Leeuwarder Courant maak ik elke dinsdag een keuze uit het grote aanbod. Op 7 oktober was dat Transplantation van Withit Chanthamarit, te zien in het Fries Museum.

Sommige fotografen reizen de hele wereld over, om te laten zien wat er in andere landen gebeurt. Ze bieden de thuisblijvers een blik over de grens. Anderen blijven dichtbij huis, maar weten met hun camera dat te registreren wat over de grens interessant wordt gevonden. Withit Chanthamarit is een van hen.

Geboren en getogen in de Thaise hoofdstad Bangkok weet Chanthamarit niet beter of er zijn om de haverklap politieke protesten die de stad lamleggen. Soms staan de doelen van de demonstranten ver van hem af en begrijpt hij hun beweegredenen maar nauwelijks. Maar een jaar of tien geleden begon hij zich te verdiepen in het fenomeen en de zich steeds herhalende volgorde van gebeurtenissen, schrijft hij bij zijn serie Transplantation.

In deze serie legt Chanthamarit de actievoerders vast, terwijl ze parken, wegen, bruggen, overheidsgebouwen en zelfs militaire bunkers bezetten. Het straatbeeld van tentjes, barricades en puin zou volgens hem door de huidige politieke onrust wel eens een alledaags beeld kunnen worden, de komende decennia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten