12 oktober 2014

Congolezen welkom in Finland(foto Laura Böök)

Tot en met 26 oktober is op verschillende plaatsen in Leeuwarden de Fotomanifestatie Noorderlicht te bekijken. De Leeuwarder Courant maakt elke dinsdag een keuze uit het grote aanbod. Voor dinsdag 16 september koos ik Walking on rivers van Laura Böök, te zien in het Fries Museum.

In het dorpje Pudasjärvi in het noorden van Finland wonen meer rendieren dan mensen. Jongeren trekken er weg om elders te studeren en werken. De bevolking kromp van 15.000 in de jaren zeventig tot 8500 nu. Van de overgebleven bewoners zijn er veel ouder dan zestig.

Om deze krimp een halt toe te roepen, hebben alle lokale politieke partijen gezamenlijk een bijzondere beslissing genomen. Ze streven ernaar dat in 2018 10 procent van de bevolking bestaat uit immigranten. Sinds het voorjaar van 2012 zijn er zo’n tien gezinnen komen wonen uit de Democratische Republiek Congo (DRC), die al meer dan vijftien jaar in vluchtelingenkampen verbleven.

Fotograaf Laura Böök kwam met hen in contact, toen ze een opdracht kreeg van de krant waarvoor ze werkt. ,,Ik wilde ook mijn eigen land beter leren kennen.’’ Pudasjärvi ligt tien uur treinen en een uur met de bus van Helsinki. ,,Dit is echt de rand van Europa.’’ Eerst richtte ze zich vooral op jongeren. ,,Maar die passen zich heel makkelijk aan.’’ 

Het laatste jaar concentreerde ze zich op een familie uit Brazzaville in de Republiek Congo, buurland van DRC. ,,Zij krijgen nu de kans zich hier permanent te vestigen.’’ De vader van het gezin was fotograaf. ,,Ik heb een boek samengesteld met zijn (familie)foto’s en mijn beelden.’’

Böök is vooral getroffen door de open houding van de Finnen. Ze betrekken hun nieuwe dorpsgenoten bij hun kerk, waar veel wordt gezongen. ,,Af en toe in het Frans en soms zelfs in het Swahili, tegenwoordig.’’ De familie uit Brazzaville is goed bevriend geraakt met de buren, die hen bijvoorbeeld meenemen te vissen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten