3 december 2013

Werkers


(foto Sebastião Salgado)

Een eeuwigheid geleden zag ik in Rotterdam een expositie met werk van Sebastião Salgado. Beelden van arbeiders in zwavelmijnen, herinner ik me. Kinderen soms nog, met grote brokken gele steen op hun schouder in de stinkende dampen. Er waren ook foto's van mijnwerkers in Latijns-Amerika (zie boven) op zoek naar goud. Zouden ze dat ooit vinden in zo'n 'zwarte' wereld?

Poeh, foto's met bijbelse proporties vond ik het. Vooral die van de diepe open mijnvalleien. Als een soort omgekeerde toren van Babel.

Salgado werkte van 1986 tot 1992 aan zijn serie 'Workers', waartoe deze beelden behoren. Zijn zwart-witte werk maakt dat de soms grauwe wereld waarin deze mensen moeten leven, nog somberder overkomt. Het geeft ze bovendien iets tijdloos, alsof dit voor altijd zo door zal gaan. Zonder einde.

In de Polka Galerie in Parijs was dit najaar een expositie van Salgado's werk te zien. Zijn foto's van 'Workers' moeten €15.000 tot €20.000 opbrengen. Een heel bedrag. Hoe lang zouden de personen die hij portretteerde hiervoor moeten werken?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten