23 november 2012

Rond(foto Patrizia Guerresi Maïmouna)

Een negatief is altijd vierkant of rechthoekig. En aangezien elk element in een foto een rol speelt, is het moeilijk er uitsneden van te maken zonder de betekenis van dat beeld te veranderen. Een ronde presentatie is daarom opvallend.

Dat gold ook voor deze bijdrage van Patrizia Guerresi Maïmouna in de stand van de Italiaanse galerie Photo&Co tijdens Paris Photo. In elk frame kijkt de vrouw in het zwart net iets meer omhoog. Eerst zie je haar op haar kruin en uiteindelijk recht in het gezicht. Haar zwarte gewaad maakt een werveling om haar heen, wat het afdrukmedium (lambda print, diasec) de uitstraling van stof geeft.

Mijn voorkeur gaat meer uit naar een ander soort fotografie, maar vanwege deze originele benadering bleef ik toch wat langer kijken. Wordt het daarmee goede fotografie? 

Francis Hodgson betoogde tijdens onze Noorderlicht masterclass (2010-2011) ooit dat een goede foto de kijker langer vasthoudt. Dat je die tijd kunt verlengen op verschillende manieren. Door te appelleren aan een gevoel van herkenning (oude meesters in de schilderkunst bijvoorbeeld) of door visuele puzzels (vgl. voorbijgangers voor een etalage, wie kijkt naar wat van Robert Doisneau). 

Een bijzondere presentatie heeft mogelijk ook dat effect, maar of het daarmee een goede foto wordt vraag ik me af. Misschien wel meer kunst, vanwege de originaliteit. In dit voorbeeld van Maïmouna voegt het zeker iets toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten