3 oktober 2012

Made in China


(foto Graeme Williams)

Afrika kennen velen als het continent van de safari. Van woestijn, uitgestrekte savannen en wilde dieren. Maar in naam van de vooruitgang verdwijnt dat Afrikaanse landschap en zijn dierenrijkdom in rap tempo. In plaats daarvan zie je in Afrikaanse steden kitscherige replica’s van wilde bloemen en dieren, die er ooit in levende lijve voorkwamen. Vaak zijn die pluchen beesten, plastic bloemen en bronsachtige beelden gemaakt in China. Wrange composities, die herinneren aan de verloren gegane relatie van de mens met de natuur.

De Zuid-Afrikaanse fotograaf Graeme Williams maakte deze serie ‘Objects of reminiscence’ (Voorwerpen van herinnering) in twaalf verschillende Afrikaanse landen (2009-2012). Deze foto werd genomen in de gastenlounge van The Lodge in Lilongwe, Malawi.

Williams' werk maakt deel uit van het hoofdstuk 'Urban jungle' van Noorderlicht 2012. Het deel dat te zien is in Museum Dr8888 in Drachten. Dit bericht verscheen gisteren (dinsdag) in de Leeuwarder Courant, als laatste in een selectie van foto's uit de hoofdexpositie 'Terra Cognita'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten