15 juli 2010

World Press Photo

(foto Pietro Masturzo)
De winnaar van World Press Photo 2010 is de Italiaan Pietro Masturzo, die een serie maakte over mensen in Teheran die 's nachts op de daken hun protest uitroepen tegen de omstreden verkiezing van Mahmoud Achmedinejad tot president van Iran. Deze en de andere prijswinnende foto's hangen tot en met 3 augustus in Post-Plaza in Leeuwarden.

Dat Masturzo won werd in februari bekend. Ook Kees van de Veen van het Dagblad van het Noorden viel in de prijzen in de categorie 'Arts and entertainment'. Het is voor het eerst sinds tien jaar dat de expositie weer te zien is in de Friese hoofdstad en dat is te danken aan ondernemer Jan Boomsma, die het als een mooie publiekstrekker zag. Het klinkt wereldlijk en wonderlijk dat Leeuwarden in de kalender van de reizende expositie zit ingeklemd tussen Santiago in Chili en Sint Petersburg, Rusland.

Is dit iets om trots op te zijn? Ach, het is een kwestie van een telefoontje en de nodige financiering. Om de expositie zijn andere evenementen georganiseerd, zoals een fotowedstrijd voor amateurs die hun nieuwsfoto's konden insturen. Bianca Domhof won met een beeld van koeien in de wei, terwijl op de achtergrond een rij rode tractors passeert tijdens - waarschijnlijk - een elfstedentocht.

Het is vooral jammer dat deze activiteiten niet samenvallen met de manifestatie Noorderlicht, die wereldwijd in de top 5 van fotofestivals staat. Vernieuwend, spraakmakend en gezaghebbend. Foto Leeuwarden valt wel samen met de expositie van de Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren in het Fries Museum. De Leeuwarder fotograaf Laurens Aaij exposeert in de bibliotheek - als een soort 'antwoord' op 'Flakkelân' - zijn indrukken van België. Die link is in elk geval wel gelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten