19 juli 2010

'Gelaten land'


(foto Laurens Aaij)
Wat een toeval. Ik loop de bibliotheek binnen en voor me wandelt Joop Gutman, die straks tijdens Noorderlicht - net als ik - exposeert in croissanterie Vittorio. Samen hebben we de expositie 'Gelaten land' van Laurens Aaij bekeken. En terwijl we hier nog wat woorden over wisselen, loopt fotografe/fotodocente Elske Riemersma binnen.

Alle drie vertrekken we teleurgesteld. Aaij heeft geen thema gekozen, althans niet een thema dat eruit komt. Hij laat wat losse beelden zien; een echtpaar op straat, parkeerstrepen op het asfalt, broden in een deuropening van een bakkerij, een hoek van een roestende bank met hoog gras tussen de planken van de zitting.

Op www.fotoleeuwarden.nl staat er het volgende over: ,,West-Vlaanderen is een walhalla voor een fotograaf. Dichtbij en toch volstrekt onvergelijkbaar met Friesland. Maar dat alleen was niet de aanleiding voor het maken van 'Gelaten land'. Aaij wilde het 'heitelân' van Stephan Vanfleteren in beeld brengen'', die in het Fries Museum zijn indringende kijk op Friesland laat zien.

Zo'n beschrijving roept verwachtingen op die Aaij niet inlost. Wat is er 'gelaten' aan dit land? Hoe past een keurige, blauwe auto bij een blauwe parkeerstreep bij deze titel? Ook zie je een vrouw die twee mannen passeert op straat. In het bijschrift valt te lezen 'hier staat zaterdag de rij auto's tot aan de brug'. Ze gaan over een geliefde bakker, maar van de winkel geen spoor. Nu wil ik die rij zien, want dat is kennelijk een bijzonderheid.

Bovendien hangen de foto's op een rare manier. De expositie begint met drie vrijstaande borden met aan beide kanten foto's, waar je tussendoor slingert. De andere borden staan in een kring en op twee na zijn de naar binnen gekeerde ruggen leeg. Ik vroeg me af of er borden waren verzet. Al met al leek het beter het aantal te beperken, zodat je ze aan beide kanten kunt behangen en plaatsen zodat de bezoeker uitgenodigd wordt ze allemaal te bekijken. Enfin, geen aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten