8 december 2014

Culinaire trip
Zo, het was even stil rond dit blog. Dat kwam omdat ik een week in Donostia-San Sebastián (DSS) aan het werk was voor de Leeuwarder Courant, en daarna een weekje vrij had genomen om bij te komen van de inspannende tijd in Spanje. DSS is in 2016 culturele hoofdstad van Europa en daarmee een van de zeven steden die tussen nu en 2018 die titel draagt. Leeuwarden (2018) even niet meegerekend.

Ik mocht de stad bezoeken in het kader van het project 7steden: een samenwerking tussen Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant, betaald uit het Mediafonds van de provincie Fryslân. Samen met tv-verslaggever Henk te Biesebeek en topkok Jan Smink gingen we op culinaire reis, want als ergens de kook- en eetcultuur op niveau is, dan is het in DSS. De stad alleen telt 21 Michelinsterren!

Eten is zo'n belangrijk onderdeel van de cultuur, en bovendien zo'n vanzelfsprekend onderdeel, dat het in het bidboek van DSS2016 nauwelijks aandacht had gekregen. Het sprak voor zich, kennelijk. Wij gingen op onderzoek uit en keken op de markt, in de vissershaven en in pintxosbarren, bij driesterrenkok Martín Beresategui en het Basque Culinary Center, en tot slot bij een sociedad gastronomico. Wat een zware reis…

Onze verslagen verschijnen op 18 december in de Leeuwarder Courant en op Omrop Fryslân, in de serie die op 15 december begint. Dit is alvast een foto van het gebouw waarin het hoofdkantoor van DSS2016 is gevestigd. Een beeld van een onderdeel van een installatie, die op de begane grond te zien was.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten