23 november 2014

Een 'normale' ster


Gisteren was hij nog op tv, donderdag al in de LC en vandaag op mijn blog. Maurice Brenkman, schilder uit Akkrum en deelnemend kunstenaar aan 'Sterren op het doek' bij Omroep MAX. Brenkman was een van de drie schilders die Seth Gaaikema mochten portretteren, terwijl die werd geïnterviewd door presentator Hanneke Groenteman.

Het was een bijzondere uitzending, omdat duidelijk was dat Gaaikema een broos en breekbaar man was geworden. Nog sterk van geest, maar zwak van lijf en leden. De eerste uitzending had hij maar weinig conditie om lang te poseren. En de tweede bijeenkomst, waarop hij uit de drie kunstwerken er één mocht kiezen, was een aantal keer uitgesteld. Kort na de opnames van het programma overleed hij.

Maar niet nadat hij een keuze had gemaakt uit het werk van de drie kunstenaars. Brenkman was niet de gelukkige. Maar Gaaikema prees hem wel om zijn gebruik van de donkere achtergrond. 'Dat ben ik wel, maar dat is privé', vond de cabaretier.

Brenkman interesseert zich in de vraag wat 'normaal' is. Hij koos ervoor Gaaikema te schilderen met bijzonder licht in zijn gezicht en op de grijze krullen, maar zonder theater als achtergrond. 'Hij zei in het interview dat hij niet bang was voor het donker en altijd op zoek was naar het licht. Daar kon ik iets mee.'

Gaaikema koos voor het werk van Astrid de Winter, de twee andere portretten worden voor een goed doel geveild via www.wiebiedtermeer.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten