17 september 2014

Leven in een time bubble
(Matt en Fay - foto Carlotta Cardana)

Tot en met 26 oktober is op verschillende plaatsen in Leeuwarden de Fotomanifestatie Noorderlicht te zien. De Leeuwarder Courant maakt elke dinsdag een keuze uit het grote aanbod. Op 2 september koos ik voor Mod Couples van Carlotta Cardana, te zien in de Blokhuispoort.

Een mod is een lid van een subcultuur die in het Londen van de jaren vijftig opkwam en in het midden van de jaren zestig een hoogtepunt bereikte. Aldus de online catalogus Wikipedia. De mods zijn er trots op bij de working class te horen, aldus fotograaf Carlotta Cardana.

De term mod is afgeleid van het woord modernist, een term die in die jaren werd gebezigd om moderne jazzmusici en hun fans te omschrijven. Deze fans gingen gekleed in scherp gesneden, Italiaanse pakken bijvoorbeeld. Onderdelen van de cultuur waren een sterk modebewustzijn, een voorkeur voor muziek als soul, jazz, Jamaicaanse ska, Britse beatmuziek en rhythm-and-blues.

The Kinks, The Small Faces, The Spencer Davies Group en The Who waren populair bij de mods. Om hun kleding niet the bevuilen kozen ze voor de schone scooter, omdat ze zich daarop zonder vet- en olievlekken konden vervoeren. Met parka's beschermden ze bovendien hun nette kleding.

Toen Cardana naar Londen verhuisde, vielen de mods haar op. ,,Het gaat hun niet om de mode, maar om de stijl. Ze zijn er nog steeds trots op bij de werkende klasse te behoren. Bovendien willen ze tijdloos zijn, klassiek.''

Cardana bezocht feestjes als all nighters en all weekenders, waar de mods hele nachten of zelfs weekenden dansen als in de jaren vijftig. Op deze feestjes zocht ze speciaal naar stellen, die helemaal in dezelfde stijl gekleed gaan. Ze vroeg hen zelf een locatie uit te zoeken en voor haar te poseren.

Ze concludeerde dat beide partners zich niet verliezen in dit 'rollenspel', maar wel erg gelijk zijn ,,Het gaat hen erom bij de groep gelijkgestemden te horen. Ze leven in een soort time bubble. Ze kleden zich niet alleen als in de jaren vijftig, zelfs hun huis ziet er zo uit.''

Voor Noorderlicht zijn zestien foto's uit de serie Mod Couples geselecteerd. Cardana maakte er tot nu toe 19 en verwacht dat haar serie uiteindelijk zo'n 25 stellen zal omvatten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten