19 september 2014

Duurzaam initiatief in VS(foto Douglas Gayeton)

Tot en met 26 oktober is op verschillende plaatsen in Leeuwarden de Fotomanifestatie Noorderlicht te bekijken. De Leeuwarder Courant maakt elke dinsdag een keuze uit het grote aanbod. Op 9 september koos ik The lexicon of sustainability van Douglas Gayeton, te zien in winkelcentrum Zaailand.

The lexicon of sustainability (Lexicon van duurzaamheid) leest als een soort handleiding voor een duurzamer leven, en het onderdeel The new face of food and farming in America gaat daarbij over de groeiende lokale productie van voedsel. Fotograaf en filmmaker Douglas Gayeton portretteert verschillende mensen die hier als boer, ondernemer of mens bij betrokken zijn.

Gayeton gelooft erin dat mensen duurzamer willen leven, als ze een idee hebben over de economie van de toekomst. Een economie, waarbij bijvoorbeeld voedsel niet verder hoeft te reizen dan strikt noodzakelijk. En waarbij producenten alleen die hoeveelheden leveren waar de markt om vraagt. Zoals op de foto Locally supported agriculture wordt omschreven: hier krijgen boeren aan het begin van het jaar geld van consumenten, waarvan zij hun zaaigoed en mest kunnen betalen. In ruil leveren ze later in het jaar hun producten op de lokale markt.

Om dergelijke informatie over te brengen maakt Gayeton gebruik van wat hij noemt flat films. Uit honderden foto's creëert hij één beeld. Op en rond deze collage schrijft hij allerlei weetjes, antwoorden op vragen die het publiek zou kunnen hebben over het bewuste onderwerp.

Op de foto Permaculture legt geportretteerde Peggy uit wat permacultuur inhoudt. In het beeld geeft Gayeton met pijltjes aan dat er sprake is van een wildlife corridor, een riperian bufferstrip en dat er appelbomen in de achtergrond staan. Bovendien wort er uitleg gegeven over contour cropping en weed control.

Op Noorderlicht is The new face of food and farming in America the zien. Gayeton en zijn vrouw Laura Howerd werken nog aan twee andere delen van de The lexicon of sustainability, namelijk die over water en energie. Meestal laten ze hun werk zien in gemeenschapscentra, om mensen te inspireren elf een filmpje of 'pop-up show' te maken. Of dat in Leeuwarden ook het geval zal zijn, is nog even afwachten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten