30 november 2013

Vlechtwerk
Zangeres Nynke Laverman zingt een 'duet' met de Friese hengst Marten Hendrik, in de muziektheatershow 'Faderpaard' die tijdens de hengstenkeuring wordt opgevoerd (9 en 10 januari). Afgelopen woensdag oefende ze in hengstenhouderij De Schoone Weide in Ansen. Ik was erbij voor een verslag dat vandaag in de Leeuwarder Courant staat.

'Faderpaard' is een voorstelling, gebaseerd op het gedicht 'It Faderpaard' van overleden dichter Tsjebbe Hettinga. Zijn stem en stukjes van het gedicht zijn te horen in de voorstelling. 'Foar my is Tsjebbe muzyk', zegt Nynke Laverman.

Hettinga vlecht in zijn gedicht banden tussen vader en zoon. In de show heeft regisseur Jos Thie vijf nummers opgenomen van de laatste cd van Nynke, 'Alter'. Want ook zij vertelt over de band tussen ouder en kind, het gevoel van verbonden maar ook vrij te zijn. 'Sa bûn, sa frij…'

Op verschillende plaatsen in de wereld oefenen artiesten voor 'Faderpaard'. In de Verenigde Staten,  Frankrijk en Zuid-Afrika. 'Dat fyn ik hiel besonder, dat ynternasjionale karakter', aldus Nynke. Straks moeten al hun onderdelen - van ingetogen liedjes tot uitbundig western rijden - in elkaar passen en tot één geheel worden gesmeed.

Tijdens de training was te zien dat hengst Marten Hendrik de muziek van Nynke herkende. Het was de derde keer dat de twee elkaar troffen. Bij het horen van haar stem spitste hij zijn oren. Nu nog aan de hand van eigenaar Susan Bouwman liep hij naar de zangeres toe. Maar in januari moet de routine zijn ingesleten dat hij haar rustig op eigen gelegenheid nadert.

Speciaal voor de foto mochten zijn manen helemaal los. Maar na afloop van de fotosessie vlocht Susan het haar weer snel in, anders stapt Marten Hendrik erop.

Meer foto's zijn te vinden op mijn website: www.gittebrugman.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten