10 december 2012

Mystery hour(foto Marion Tampon-Lajarriette)

'L'heure mysterieuse' (mystery hour) heet de serie van Marion Tampon-Lajariette. En die titel is vrij letterlijk bedoeld. In Galerie Dix9, Parijs, ontving ze een aantal vrienden, ver na sluitingstijd. Tijdens dit nachtelijk uur legde ze hun bewegingen vast met een infrarood filmcamera, een zelfde als wel wordt gebruikt bij militaire operaties of in nachtkijkers.

Ik had de groene kleur herkend, die stills van dergelijke films altijd hebben. Eigenlijk gaat het hier niet om kleur, maar om warmte die door de camera wordt omgezet in kleur. Mysterieus, zoals de titel belooft, was het wel. Maar we raakten er nog niet zo heel erg van onder de indruk.

Ook haar serie 'The viewers' had met film te maken, zij het van een ander soort. Uit originele films waarin dieptes te zien waren (bijvoorbeeld Vertigo), haalde ze een still waarboven ze dan modellen fotografeerde.

Op het eerste gezicht lijkt het de bedoeling dat de kijker zich met het model identificeert. Echter, de stills hebben het korrelige wat een still vaker heeft (vergelijkbaar met het resultaat als je een televisieprogramma fotografeert). De modellen zijn in de studio gefotografeerd en heel anders (fris, modern) uitgelicht. Hier botsen twee werelden.

Dit contrast is opzettelijk en typerend voor het werk van Marion Tampon-Lajarriette. Een interessant gegeven, maar naar mijn idee iets te nadrukkelijk geënsceneerd. Misschien was het leuker als het juist iets subtieler was gedaan, dat je je afvroeg 'klopt dit wel?'.

Enfin, je kunt zelf oordelen en hoeft hiervoor niet naar Parijs. Galerie Dix9 is in februari 2013 een van de deelnemers aan Art Rotterdam en daar is het werk van Marion Tampon-Lajarriette dan ook te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten