12 juni 2011

Omslag

Van Vincent Mentzel verscheen dit jaar een overzicht van veertig jaar fotojournalistiek: Foto Vincent Mentzel. Wat een klus moet dat geweest zijn, om daar een samenhangend geheel van te maken! Het is een heel dik boek geworden, gelukkig, want er is zoveel moois in te bekijken.

De indeling lijkt met een grapje te beginnen: mensen die een NRC Handelsblad vasthouden, lezen of over hun hoofd hebben liggen. NRC, van 1973 tot oktober 2010 werkgever van Mentzel. Maar al bladerend ontdek je dat de foto's steeds zijn gegroepeerd rond een gemeenschappelijk detail: hand onder de kin, armen over elkaar, handen in de zij, armen gespreid, de pose van de bodyguard, sprongen, brillen, ateliers...

Honderden foto's brengen met samenhang en soepele overgangen; uitgeverij d'jongeHond en vormgever Irma Boom hebben er een prestatie van formaat mee geleverd. Letterlijk en figuurlijk. Dat dit lukte heeft natuurlijk alles te maken met het basismateriaal: de foto's van Mentzel. Eerst denk je dat die groepjes afbreuk zullen doen aan de kwaliteit van de individuele foto's, maar al snel blijkt dat de indeling juist onderstreept dat hij steeds oog heeft voor wat een situatie uittilt boven het alledaagse.

Pas bij het zoeken van een illustratie bij dit stukje kwam ik erachter dat het boek met verschillende omslagen is verschenen. Mijn exemplaar heeft de lezende Chinees voorop. Vind ik niet erg, als krantenmens. Maar die van een lachende Beatrix had ik ook heel mooi gevonden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten