25 mei 2011

Is het wad?

(foto Hans Sas)

De Waddenzee is een prachtig natuurgebied dat velen inspiratie biedt. Ha, dat rijmt, zonder dat ik dat zo bedoelde. Maar zonder gekheid... veel kunstenaars en fotografen (die zich soms ook kunstfotografen noemen) leven zich uit op het vastleggen van de zee, de kwelders, de vuurtorens en andere opvallende elementen.

Vier van hen - allemaal met het predikaat Waddengoud - exposeren in de Blokhuispoort. Tussen het wrakhout en de scheepstouwen, want daarmee hebben ze hun expositie ingericht. Hun foto's geven weer hoe mooi het wad kan zijn, maar zijn de foto's wat?

Is een foto van een theatervoorstelling kunst terwijl de belichting en aankleding door het gezelschap worden gedaan? Is een foto van een mooi landschap automatisch mooi? Persoonlijk vind ik dat een fotograaf iets van zichzelf moet toevoegen. Tiede Tolsma deed dat een paar jaar geleden in zijn foto's van de wadden. De fotografen van Waddengoud slagen daar niet in.

Hun foto's van golven, zonsondergangen, vuurtorens (soms uit de lucht) en zeeweringen blijven registrerend, maar zijn nauwelijks persoonlijk. Geen bijzondere standpunten (of je moet luchtfoto's daartoe rekenen), geen opvallende uitsnedes. Veel (amateur)fotografen doen het zo, net zo goed en mogelijk beter.

De presentatie maakt het evenmin beter. Grote prints op canvas zitten rommelig op hun frame. De print loopt soms half over de rand door. Niet erg als je er een baklijst omheen doet, maar wel slordig als je de foto's zo ophangt. Afdrukken als een soort spandoeken die met elastieken in ruw houten frames hangen en daar 750 euro voor vragen... Het is 'm niet.

1 opmerking:

  1. tja smaken verschillen en goed kijken is een vak wat jij ook niet al te goed hebt gedaan. ( prijzen waren 150 ipv 750 ) en ach er is redelijk wat verkocht. En de bezoekers vonden het mooi. De fotograaf die jij noemt in je stukje is nog meer registratief dan wij. Verder is het niet onze pretentie om te stellen dat het kunst is maar wel een weergave is van zoals wij ( vakfotografen) het Wad ervaren en willen laten zien.

    Groet Geertjan

    BeantwoordenVerwijderen