19 augustus 2016

Equal Pay
De repetities voor het iepenloftspul in Jorwert zijn in volle gang. De acteurs wagen zich dit jaar aan een bijzonder experiment: Londen '68, een theaterversie van de film Made in Dagenham. Bijzonder, omdat de hoofdrolspeelster Rita door twee actrices wordt gespeeld, evenals haar man Eddy door twee acteurs wordt vertolkt. Zo hoopt regisseur Tjerk Kooistra de dilemma's te kunnen verbeelden waar de twee mee worstelen. De andere acht acteurs spelen samen veertig rollen.

Made in Dagenham/Londen '68 gaat over de strijd van de 850 vrouwen die in de Ford-fabriek in de Londense wijk Dagenham werken. Ze komen erachter dat ze veel minder betaald krijgen dan hun 55.000 mannelijke collega's en komen in opstand. Rita wordt tegen wil en dank tot stakingsleidster gebombardeerd met alle gevolgen van dien.

Ze voert niet alleen een sociale strijd in de fabriek en met de vakbond, maar ook een persoonlijke en innerlijke strijd als vrouw en moeder. Evenals Eddy, die niet alleen haar echtgenoot, maar ook fabrieksmedewerker die zijn baan dreigt kwijt te raken.

Een stevige strijd, in een bijzondere tijd.

(Gisteren mocht ik de repetities bijwonen, in verband met een verhaal voor de Leeuwarder Courant)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten