14 augustus 2015

Liefde
Wat ik zo geweldig vind aan Foodtocht door Friesland is dat ik bij bevlogen vakmensen op bezoek kom. Zoals vandaag, bij slager Henk Spijkerman in Akkrum. Een worstenmaker met passie voor zijn vak.

Uitgebreid vertelt hij over de manier waarop hij hammen pekelt, worsten draait en coppa droogt. Over de vaste recepten, die niet mogen veranderen. En over experimenten met bijvoorbeeld schimmels. 'Witte schimmels, die droog zijn, zijn goede schimmels', leert hij mij.

Vader en zoons Spijkerman hebben een slagerij in Akkrum en een productiebedrijf. Dat produceert voor eigen verkoop worsten, ham en fijne vleeswaren. Maar doet dat ook voor andere slagers, horeca en speciaalzaken. 'Van het Rijksmuseum in Amsterdam tot Kromme Knilles in Akkrum.'

Varkensboeren die de mooiste hammen van hun beste varkens aan zijn zorg toevertrouwen, moeten minstens twaalf maanden wachten op resultaat. Wat hij eraan toevoegt? Zijn woorden: 'Twee dingen: zeezout en tijd.' Bijna fluisterend: '...en liefde. Maar dat hoef je niet op te schrijven'. zegt hij meteen. Maar dat vind ik dan weer mooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten