13 september 2013

Familieopstelling


In de oude suikerfabriek van Groningen liep ik gisteren Joris Kalma en zijn vader Jan tegen het lijf. Net als ik en een aanzienlijke groep leerlingen bezochten ze de twintigste Fotomanifestatie Noorderlicht.

Joris kijkt hier naar het werk van Lidwien van de Ven dat onderdeel uitmaakt van Het Vervolg. Met steun van het Mondriaanfonds kon Noorderlicht zeven fotografen de gelegenheid bieden terug te keren naar een onderwerp dat hen na aan het hart ligt, om dit uit te diepen, aan te scherpen of te nuanceren.

Naast Het Vervolg is op de eerste verdieping van de suikerfabriek 'To have and have not' te zien, waarin zichtbaar wordt hoe 1 procent van de wereldbevolking zich ongekende rijkdom weet te verschaffen ten koste van de overige 99 procent.

In het tijdelijk restaurant van de Wolkenfabriek hangt 'Kijk! Mijn familie' van Ilvy Njiokiktjien, de eerste Fotograaf des Vaderlands. Ter gelegenheid van haar feestelijke verkiezing verdiepte ze zich in verjaardagen in Nederland. Bovendien krijgt het Singapore International Photography Festival hier een podium.

De begane grond van de suikerfabriek is geheel gewijd aan het project 'The sweet and sour story of sugar'. Noorderlicht stuurde verschillende fotografen naar landen in de wereld die een rol spelen of speelden in de productie van suiker, zoals Suriname en Brazilië. Aan dit project is ruim zes jaar gewerkt, en de reizende tentoonstelling ziet er op elke locatie weer anders uit omdat curatoren hun eigen keuze kunnen maken uit het aanbod aan beeldmateriaal.

Last but not least zijn de panelen buiten de suikerfabriek. Vanwege de twintigste Noorderlicht presenteren twintig aan Noorderlicht verwante instellingen zich hier met een fotograaf die buiten de eigen landsgrenzen nog niet bekend is, en die model staat voor de fotografische ontwikkelingen binnen de regio. Een van hen is Jean Curran, die net als ik deelnam aan de Noorderlicht masterclass 2010/2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten