7 maart 2011

Taste my photons...


(foto Sabrina Jung)

Het was een druk weekeinde wat openingen betreft. In de Kunsthal in Rotterdam is vanaf zaterdag Vincent Mentzel te zien. In Huis Marseille in Amsterdam opende een expositie van Marrigje de Maar en Bert Teunissen, en in de Noorderlicht galerie in Groningen ging 'Taste my photons...' van start. Technisch bekeken had ik alle drie openingen bij kunnen wonen, maar praktisch was dat niet. Het werd Groningen.

De expositie werd samengesteld door gastcurator Wim Bosch (beeldend kunstenaar en gastdocent aan kunstacademies), die hiertoe was uitgenodigd door directeur Ton Broekhuis met de woorden: 'Jij gaat mij boos maken'. De gemanipuleerde foto's, soms samengesteld uit verzamelingen beelden, kunnen inderdaad ergernis oproepen. Ergernis omdat je niet begrijpt hoe het eindresultaat tot stand kwam, omdat je je ergert aan de soms grove grenzen tussen de onderdelen waaruit het beeld is opgebouwd, of omdat de suggestie van journalistiek efotografie niet blijkt te kloppen. Op de expositie was weinig aan te merken. 'Teleurstellend', was dan ook Broekhuis' gemompelde antwoord op Bosch' speech, waarin hij dat boos maken aanhaalde.

De deelnemers aan de expositie overschrijden de grenzen van de fotografie. Maken ze zelf nog een foto, door een druk op de knop van hun camera? Of stellen ze hun kunst samen achter de computer? Zijn ze in die zin niet meer schilder/kunstenaar dan fotograaf? Een leuk dilemma, vond managing editor Caroline von Courten van FOAM Magazine.

Zelf afgestudeerd op het fenomeen 'onscherpte' complimenteerde ze de deelnemers met hun beelden die (net als onscherpte) uitnodigen tot een trage blik. 'Het zijn stopwoorden in een zin. Als je niet meteen ziet wat je ziet, wat zie je dan?' De kijker wordt geconfronteerd met zijn eigen verwachtingen, moet zich laten vervoeren, de intuïtie krijgt ruimte. Von Courten: 'Er wordt een beroep gedaan op andere zintuigen, daarom is de titel ook passend gekozen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten