8 augustus 2010

Riedsel


(foto Jannie Regnerus)

It Riedsel heet de documentaire die Pieter Verhoeff maakte over multitalent Jannie Regnerus. Ze schrijft, fotografeert en schildert. Allerlei incidenten, anekdotes en observaties dienen als basis voor schetsen, die weer kunnen uitmonden in foto's en filmpjes. Haar schilderijen zijn steeds abstracter geworden, zo blijkt in de documentaire.

Eerst schilderde ze nog een soort boerderijsilhouetten die als wolken in de lucht dreven, maar die veranderden langzaam naar andersoortige patronen en lijnen. Een reis naar Japan laat ook duidelijke invloeden gelden.

Het landschap van het Bildt speelt een belangrijke rol in Regnerus' werk. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze er haar vleugels niet uit kon slaan, maar ze heeft het licht en de lijnen zo uitvoerig bestudeerd dat ze er van alles mee kan. Soms voegt ze er iets aan toe, zoals een roze lotusbloem of blauwe BIC-pennen en weet daarmee vervreemding op te wekken. Op een strak fietspad tussen de akkers door schrijft ze een tekst - het raadsel (it riedsel) - zonder dat de lezer dit volledig te zien krijgt.

Verhoeff gebruikt de Frans Bromet-methode, filmen en interviewen tegelijk. Het staat een goed gesprek wat in de weg. Het geluid heeft de kwaliteit van een homevideo en dat leidt af. Jammer, want Regnerus heeft wel wat te vertellen, zeker in haar geschreven teksten kan ze haar gevoelens goed tot uitdrukking brengen. Sprekend lijkt haar dit lastiger te vallen, maar misschien heeft dat met de situatie te maken, waarbij haar gesprekspartner schuil gaat achter een camera.

It Riedsel werd eerder uitgezonden bij het Noordelijk Film Festival en vandaag via Nederland 2 (Omrop Fryslân).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten