21 december 2015

Beautiful imperfection


(foto Baukje Venema)

In de Leeuwarder Courant van vandaag besteed ik ruim aandacht aan Beautiful Imperfection van Baukje Venema. Ik ken Baukje natuurlijk vanwege Wonen aan de Oudebildtdijk, maar wat ik niet wist toen ik haar leerde kennen is dat ze een autistische dochter heeft, Tinke.

Van deze dochter (ze heeft er nog een) maakt ze zo nu en dan foto's. Gewoon in het dagelijks leven. Tinke vindt het leuk, ze hoeft er niet voor te poseren. Baukje gaat er daarna mee aan de slag.

Ze probeert grip te krijgen op het fenomeen autisme. Hoe ziet Tinke de wereld? Hoe combineert ze al die gegevens die via beeld, geluid en gevoel tot haar komen? Fragmentarisch, zo stelt ze zich dat voor. En dus bewerkt ze de foto's om zo'n manier dat ze dit als het ware verbeeldt.

De ene keer knipt ze één foto in stukjes, die ze daarna weer in elkaar zet. De andere keer combineert ze een foto met losse stukjes van een andere met elkaar, zodat er een incompleet en enigszins verward beeld ontstaat. En soms stelt ze een heel beeld samen uit meer foto's, zoals in Driehoofdig, waarbij Tinke lijkt op een driekoppig wezen. Zo ingewikkeld kan de wereld voor haar zijn.

'Het is mijn persoonlijke kijk op haar leven', benadrukt Baukje. Het is voor haar dan ook spannend hiermee naar buiten te komen. Ze werkt al een paar jaar aan de serie, maar dit jaar vond ze de tijd rijp om de beelden ook aan anderen dan de eigen familie te tonen. Ze stuurde enkele in voor het Copenhagen Photo Festival, kreeg ruim aandacht op de website van New Dawn en veroverde pagina's in de nieuwste NEW van Gup Magazine.

Mijn favoriet is de bovenstaande, Grasmaaier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten