8 juni 2014

Stinkende roos


Russische penicilline, kruid tegen alle kwalen, kortom: knoflook. In de schuur van 't Hummelhûs in Oudehorne hangen de verse bollen te drogen in de zon. Afgelopen zaterdag was ik er op bezoek voor onze 'Foodtocht door Fryslân'. De natuurtuin van Dick Notenboom en Willem Teun Tel stond er goed voor.

Copywriter Paul van der Monde en ik waren op tijd vertrokken. Eerst dronken we iets in een theetuin in Oldeholtpade die we tegenkwamen. In deze bloemrijke omgeving kregen we jammer genoeg thee van goedkope zakjes, en niet van verse munt uit eigen tuin. Een gemiste kans.

In kaasboerderij De Stelp zagen we een groep broers en zussen met aanhang zelf kaas maken. Daarna troffen we Dick Notenboom op de Oldeberkoper Streekmarkt. Hij was enthousiast over de paprika's uit eigen tuin, en liet lekkere jam van aardbeien, munt en citroenmelisse proeven. We staken nog even aan bij de kraam van de Waterbuffelfarm uit Oldemarkt voor verse mozzarella en bij het karretje van ijsboerderij De Saks voor yoghurt/sinaasappelijs.

Na 't Hummelhûs bezochten we familie Hoekstra in Katlijk, waar dezer dagen de laatste witte asperges van het land komen. Zoon Rik en moeder Wiepkje toonden ons hoe het sorteren in z'n werk gaat. Rik demonstreerde bovendien in het veld het steken van het witte goud, ook zo'n klinkende bijnaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten