5 mei 2013

Hoe Abraham de couture kleurde


In het Modemuseum (MoMu) in Antwerpen is momenteel een expositie 'Couture in kleur' te zien, die als ondertitel heeft 'Zijde & print uit het Abrahamarchief'. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de firma Abraham, die met hun kleurrijke textielbedrukkingen (vooral op zijde) de Europese couture bepaalde.

Deze geschiedenis is meteen het verhaal van de kunst en luxe door de twintigste eeuw. Dior, Givenchy, Yves Saint Laurent en Balenciaga verwerkten stoffen van Abraham in hun collecties. Ook hedendaagse ontwerpers als Dries Van Noten, Diane Von Furstenberg en Peter Pilotto experimenteerden met Abrahamprints.

Bovenstaande foto is gemaakt in een zaal waarin op paspoppen kledingstukken hingen, waarop verschillende prints werden geprojecteerd. Die wisselden af, wat vooral technisch knap was bij de broek met top en jasje.

Verder uiteraard veel stoffen die als grote banieren in de zalen hingen, staalboeken, foto's van modellen en beroemdheden, modemagazines en voorwerpen uit de geschiedenis van het Abrahambedrijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten