12 februari 2013

Bedrieglijke eenvoud


(foto Joakim Eneroth)

School Gallery toonde tijdens Paris Photo een paar foto's van Joakim Eneroth. In vrij lege landschappen hangen of drijven voorwerpen met een felle kleur. Deze schommels met rode zitjes bijvoorbeeld. Of een oranje zwemband of juist een knalgroen luchtbed op een meer. Ze waren afkomstig uit de serie 'Short stories of the transparent mind'.

De kleuren lijken overdreven. Het licht is bijzonder. Een heel donkere achtergrond, door gebruik van flits of andere belichting. Eenvoudige voorstellingen waar iets onheilspellends vanuit gaat.

Wat gebeurde hier een paar uur geleden? Speelden er kinderen? Aan het gras te zien, kan dat wel eens lang geleden zijn. Onder de schommels geen sporen van intensief spel. Zijn deze schommels dan symbool voor de jeugd die voorbij is? Proberen ze iets anders, veel ernstigers op te roepen?

Hetzelfde gevoel roepen de drijvende voorwerpen op. Wie lag er op het luchtbed te dobberen toen de zon nog scheen en hoe lang is dat geleden? Was dat wel op deze plek, of is het gevaarte al een tijd onderweg? Is het hier aangespoeld? Alle andere sporen van mensen zijn immers verdwenen...

Achter de bedrieglijke eenvoud van deze foto's gaat iets anders schuil en dat maakt ze interessant, vind ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten