15 oktober 2015

Met dank aan Coba


Vorig jaar won Hilde van der Gang het Coba de Groot Stipendium. Dit stelde haar in staat het afgelopen jaar nieuw werk te maken. Behalve een geldbedrag kreeg ze bovendien artistieke coaching en mag ze nu exposeren in Museum Martena in Franeker. Zaterdag wordt haar expositie geopend.

Haar werk heeft fotografie als basis en dat is nog net herkenbaar. De foto's, die ze soms met een heel eenvoudige wegwerpcamera maakt, bewerkt ze op allerlei manieren. Ze knipt er stukken uit, die ze weer terugplaatst. Ze scant en kopieert ze, beschildert ze of tekent erin. Het eindresultaat is sfeervol, dromerig of soms een beetje ongemakkelijk.

De meeste van haar foto's bevatten ruimtes waar de mens ooit een rol in speelde, maar nu schittert door afwezigheid. Een trap die in het luchtledige eindigt, een lege vijver, twee tuinstoelen bij een tafel of een vloer met losliggende tegels.

Langzaamaan is ze in het afgelopen jaar steeds abstracter gaan werken. Ze gebruikt elementen uit haar foto's of uitsneden die nog een zekere herkenbaarheid hebben, al lijken ze te zweven in het platte vlak. Intrigerend werk, dat nieuwsgierig maakt naar het vervolg.

Meer hierover zaterdag in de Leeuwarder Courant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten