10 september 2012

De Noordzee rond
(foto Dolph Kessler)

Vier jaar lang werkte fotograaf Dolph Kessler aan het boek 'De Noordzee rond'. Veelal samen met verslaggever Gerrit Jan Zwier trok hij door de kuststroken van Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Schotland, Engeland en België.

In eerste instantie zou het boek worden uitgegeven door de Friese Pers Boekerij, maar de oplopende kosten noopten de uitgever af te zien van dit plan. Kessler was al ver met zijn project en wilde het afronden. Een andere uitgever vond hij niet, dus geeft hij het nu zelf uit. 'Thuis in de gang staan nu 450 exemplaren', vertelde hij vrijdag bij de boekpresentatie in galerie Steven Sterk in Gorredijk.

Kessler presenteert zijn foto's hier op verschillende manieren. Twee ervan hangen als enorme spandoeken tegen een grote muur. Andere zijn kleiner en ingelijst. Op twee televisietoestellen draaien de foto's in een diapresentatie voorbij. Het ene scherm laat de foto's zien die het boek haalden, het andere de foto's die net afvielen.

Het boek is een mooi voorbeeld van Kesslers stijl: observerend, met oog voor detail en het ongewone. Een echte 'mensenfotograaf' is hij niet, Kessler houdt altijd enige afstand. Maar wel zo dat er op zijn beelden vaak het nodige te ontdekken valt. Zijn foto's zijn 'schoon' en hebben een sterke compositie.

Overigens is in galerie Steven Sterk ook werk te zien van Ellen de Vries en Jitske Hagens. Daarover morgen meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten