15 februari 2012

Garbage


















(foto Vik Muniz)

Op 14 november schreef ik op dit blog over Vik Muniz, omdat ik werk van hem had gezien op Paris Photo. Kort daarna stond hij centraal in een uitzending van 'Het uur van de wolf', die bijna net zo begon als het filmpje dat ik destijds toevoegde aan mijn bericht. Het programma nam ik op, om later op m'n gemak terug te kijken.

Het heeft een tijd geduurd voor ik er voor ging zitten, maar dat was zeker de moeite waard. In de documentaire reist Muniz - die tegenwoordig we woont en werkt in New York - terug naar zijn geboorteland Brazilië. Hij groeide op in een arme wijk van Rio de Janeiro, laat ook zijn geboortehuis zien.

Om iets van zijn rijkdom terug te geven aan de stad, zoekt hij contact met de 'catadores' van een grote vuilnisbelt, Lixo de Gramacho. Deze afvalscheiders zoeken naar herbruikbare materialen en verdienen daar hun brood mee. Muniz maakt afspraken met hun vakbondsman en samen met hem selecteert hij een aantal bijzondere catadores, wiens portret hij schiet.

Dat is niet zijn eindproduct, maar het begin. Daarna gaat hij met deze groep aan de slag om de portretten na te bouwen uit afval. Van flessendoppen tot plastic flessen, van boodschappentasjes tot oude schoenen. Ze werken in een grote loods, waar Muniz vanaf een steiger foto's maakt en aanwijzingen geeft aan de bouwers die de hele vloer gebruiken.

Het portret van vakbondsman Sebastiao wordt daarna op een veiling in Londen verkocht. Muniz neemt zijn vriend hiermee naar toe. De opbrengst (34.850 pond) is bestemd voor de 'garbage pickers'. Sebastiao kan het bijna niet vatten.

De hele groep treft elkaar daarna op de opening van de expositie van Muniz' serie. Iedereen is op z'n mooist gekleed, het is een groot feest. Tot slot brengt de kunstenaar alle medewerkers die zijn geportretteerd persoonlijk een grote print van hun eigen foto, die ze thuis ophangen. De 'Jardim Gramacho' is dan gesloten, de hoofdpersonen hebben of zoeken ander werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten